Principală » Articole » sarbatoarea pastelor si cina Domnului

Frângere a pâinii, inseamna cina Domnului?

  Atât prin exemplul oferit, cât şi prin instruire directă, Regele lui Iehova, Isus Christos, a făcut ca observarea memorabilei zile de 14 Nisan să fie obligatorie pentru toţi discipolii sau urmaşii Lui credincioşi. Făcând acest lucru, El nu uita pe Iehova şi nu abătea atenţia închinătorilor de la Iehova Dumnezeu, atrăgând-o asupra Sa în exclusivitate. Religioniştii care pretind în mod făţarnic că-l urmează pe Isus Christos, privesc numai la aspectul formal a ceea ce a făcut El la celebrare, dar ignoră semnificaţia reală, ziua, ora din zi când El a acţionat astfel şi de ce a ales acel timp. Observând că Isus a frânt pâine cu acea ocazie, ei s-au agăţat de anumite scripturi care menţionează frângerea pâinii de către ucenici şi au tras concluzia că amintirea celor făcute de Isus poate fi celebrată în orice zi, la orice oră din zi, potrivit înclinaţiei creştinului mărturisit. Ei iau scriptura din Fapte 2:42,46, care vorbeşte despre discipolii lui Christos în ziua Cincizecimii şi după, unde se spune: „ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Toţi împreună erau nelipsiţi de la templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă”. Religioniştii pretind că asemenea „frângere a pâinii” înseamnă celebrarea „Cinei Domnului” şi prin urmare, la cina Domnului se poate participa în orice zi, la orice oră.

În plus, asemenea religionişti citează Fapte 27:35, care relatează despre purtarea lui Pavel, aflat la bordul unei corăbii, în plină furtună „chiar înainte de ziuă”, înainte ca acea corabie să naufragieze. Pavel a sfătuit cele 276 de suflete aflate pe corabie să mănânce ceva. „După ce a spus aceste vorbe, a luat pâine, a mulţumit lui Dumnezeu înaintea tuturor, a frânt-o şi a început să mănânce”. Religioniştii spun că frângerea pâinii de către Pavel împreună cu mulţumirile aduse era o celebrare a cinei Domnului, făcută dis de dimineaţă. Fapta lui precedentă de a frânge pâine împreună cu ucenicii la Troas, după miezul nopţii, în prima zi a săptămânii, ei o interpretează tot ca pe o celebrare a cinei Domnului (Fap. 20:7,11). Ei mai citează şi Luca 24:30,31, care vorbeşte despre momentul când Isus, abia înviat din morţi cu câteva ceasuri în urmă, Se arată la doi ucenici ce se aflau pe drum. Nefiind recunoscut de ei, El a acceptat invitaţia lor stăruitoare de a intra în casă şi a sta cu ei. „Pe când şedea la masă cu ei, a luat pâinea şi după ce a rostit binecuvântarea, a frânt-o şi le-a dat-o. Atunci li s-au deschis ochii şi L-au cunoscut; dar El s-a făcut nevăzut dinaintea lor”.

 Nici una din situaţiile de frângere a pâinii, pomenite mai sus, nu a fost o celebrare a cinei Domnului. Simpla frângere a pâinii, nu face o masă din cina Domnului, nu mai mult decât atunci când Isus a binecuvântat şi a frânt pâinea, apoi a hrănit în chip miraculos o adunare de cinci mii de oameni, iar mai târziu, una de patru mii, care Îl ascultau (Mat. 14:19; Mar. 6:41; Ioan 6:11,23; Mat. 15:36; Mar. 8:6,19). Nu există nici o menţiune că s-a servit vreun pahar cu vin cu aceste ocazii. Cei doi ucenici care L-au invitat pe Isus să ia masa cu ei în casa lor, după învierea Sa, n-au fost la cina Domnului împreună cu apostolii Săi, fapt petrecut cu trei seri în urmă; deci, ei nu-L puteau recunoaşte după fapta pe care El o făcuse cu acea ocazie. Ei l-au identificat după felul cum a binecuvântat şi a frânt pâinea cu alte ocazii, când mâncase cu ei. În plus, nici unul dintre cazurile de frângere a pâinii, menţionate mai sus, nu a avut loc la ora şi ziua potrivită pentru celebrarea comemorării. Acestea n-au avut loc după apusul soarelui, în ziua de 14 Nisan.

 

Categorie: sarbatoarea pastelor si cina Domnului | Adăugat de: barabi12 (2013-03-08)
Vizualizări: 356 | Tag-uri: moarte lui Isus, Cina de Comemorare, Frangerea painii, Cina de amintire | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]

widgets