Principală » Articole » Religie adevarata

Compromisul lui Nathan H. Knorr, cerea cenzurarea articolelor

    Compromisul lui Nathan H. Knorr, cerea cenzurarea articolelor

 

       În R.P.Ungară, pe de altă parte, situaţia „martorilor” era oarecum diferită, în sensul că aici ei nu au primit statutul de cult legal, ci numai pe cel de „tolerat”. Exemplul maghiar a tentat cel mai mult organele de Securitate din România, constituind un model care avea mari şanse de a fi urmat şi în România. Modul în care autorităţile maghiare au ajuns la această soluţie şi care a fost compromisul la care au ajuns cele două părţi implicate le-a fost comunicat organelor de Securitate române chiar de omologii lor din Ungaria: „În timpul convorbirilor avute cu delegaţia organelor de securitate din RP Ungară, am fost informaţi că, în cursul anului 1969, au iniţiat o combinaţie, prin care Nathan Homer Knorr – preşedintele mondial iehovist din SUA – a acceptatca activitatea iehoviştilor în RP Ungaria să se desfăşoare sub controlul statului; toate materialele de propagandă să fie cenzurate, pentru ca din conţinutul lor să fie îndepărtate articolele ori textele care afectează securitatea statului ori care – din alte motive – nu convin statului”102.

 

102 Ibidem, f. 118 – „Notă – raport” a Direcţiei I, din 02.07.1971, semnată de şeful Direcţiei, general maior D. Borşan.

 

         De asemenea, Societatea din Brooklyn era dispusă să accepte cenzurarea literaturii religioase trimisă din exterior „martorilor” din România, preşedintele Nathan H. Knorr fiind dispus „să accepte autorităţilor competente din Republica Socialistă România să cenzureze întreaga literatură, înainte de multiplicare, iar ceea ce nu este necesar să se publice să fie îndepărtat din text”110. Singurele aspecte în care conducerea „Martorilor lui Iehova” nu era dispusă să facă mari concesii erau cele care priveau normele de conduită impuse adepţilor cultului, rezerva Societăţii în această privinţă fiind explicată prin faptul că nu dorea să intervină prea mult în problemele care priveau viaţa privată a credincioşilor săi, care trebuia să fie puşi în situaţia de a face opţiunile pe care le găseau cele mai potrivite, pentru acestea asumându-şi ulterior răspunderea fiecare: „La insistenţele exprimate de a face unele precizări în legătură cu rezerva conducerii mondiale iehoviste faţă de intervenţia acesteia în probleme cum ar fi satisfacerea serviciului militar, votul, participarea la acţiuni politice, emisarul [-Ghönert Nicolaus-] a spus că, dacă Societatea ar interveni în astfel de probleme, în sensul de a da indicaţii ca tinerii să facă sau nu serviciul militar, atunci ei nu s-ar mai deosebi de alte religii şi nu ar mai fi iehovişti”111.

 

         După cum se poate observa, acordul propus autorităţilor române era similar cu cel încheiat de Societate în Ungaria, Cehoslovacia şi Iugoslavia în anii precedenţi, care, după aplicarea lor, au fost considerate foarte convenabile de conducerea „martorilor”112. În fapt, însă, organele de Securitate române cunoşteau condiţiile acordurilor încheiate de „Martorii lui Iehova” cu autorităţile statelor socialiste vecine încă din cursul anului 1969, având în vedere faptul că, în cursul unei întâlniri efectuate „pentru schimb de experienţă cu organele de securitate din R.P. Ungară, R.P. Bulgară şi R.S.F. Iugoslavia” şi pentru „sporirea eficienţei măsurilor antiiehoviste”, au fost informate de omologii lor din Ungaria de „combinaţia” iniţiată de aceştia în vederea tolerării activităţii cultului mai sus menţionat. Ulterior, după ce Societatea a început să-şi manifeste în mod deschis dorinţa de a se ajunge la un asemenea compromis şi cu partea română, organele Securităţii decid să apeleze la asistenţa părţii maghiare, care având o mai mare experienţă în această problemă, putea să le indice dacă o asemenea soluţie părea să fie cea mai potrivită pentru a satisface şi pretenţiile românilor: „[…] Ne-am putea documenta asupra măsurii în care acordând o situaţie tolerată, evident condiţionată, activităţii iehoviste, s-ar putea realiza eliminarea totală a acţiunilor ostile desfăşurate de aceştia. Pe baza concluziilor la care vom ajunge, am putea formula un studiu cu propuneri pentru conducerea partidului şi statului”113.

 

„Martorii lui Iehova” în arhivele Securităţii române – problema tolerării activităţii cultului

 

http://www.cnsas.ro/documente/caiete/Caiete_CNSAS_nr_2_2008.pdf

Categorie: Religie adevarata | Adăugat de: barabi12 (2013-03-26)
Vizualizări: 525 | Tag-uri: compromis, Knor, broklin, Watchtower | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]

widgets