Principală » Articole » Icoane

Ce sunt icoanele?

      Conform declaraţiei exprimate a Creatorului însuşi, omul a fost făcut după chipul lui Dumnezeu. Nu că omul ar avea aceeaşi formă şi substanţă ca şi Creatorul său, ci el are însuşirile lui Dumnezeu. Omului, ca o creatură cu însuşirile lui Dumnezeu, i-a fost acordat privilegiul de a deţine stăpânirea peste pământ şi formele lui de viaţă: păsări, peşti şi animale. Faţă de acestea, el avea responsabilitatea să îşi exercite aceleaşi însuşiri ca şi Creatorul său: înţelepciune în conducerea lucrurilor cu care a fost însărcinat, dreptate în relaţia cu alte creaturi ale Dumnezeului său, iubire în îngrijirea neegoistă a pământului şi a creaturilor lui şi putere în folosirea în mod potrivit a autorităţii sale în continuarea închinării adevărate a Suveranului Universului, după al cărui chip a fost creat - Geneza 1:26-28.

          Exercitarea stăpânirii peste pământ din partea omului nu a durat. El a ales să lepede suveranitatea universală a Dumnezeului său şi a făcut chipuri ce se presupunea că îl reprezintă pe Creatorul Său. În loc să menţină stăpânirea peste formele inferioare de viaţă animală, omul le-a făcut obiecte de închinare. El a făcut chipuri cioplite în lemn, piatră şi altele turnate. El a îngenuncheat înaintea acestora şi s-a rugat la ele. (Romani 1:23,25) Omul şi-a pierdut stăpânirea.

         Ieremia 10:4-5 îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane, ca să nu se clatine. Dumnezeii aceştia sunt ca o sperietoare de păsări într-un ogor de castraveţi, şi nu vorbesc; sunt duşi de alţii, pentru că nu pot să meargă." "Nu vă temeţi de ei, căci nu pot să facă nici un rău, şi nu sunt în stare să facă nici un bine."

         Isaia 44:9-11 Cei ce fac idoli, toţi sunt deşertăciune, şi cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Ele însele mărturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca să rămână de ruşine. Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu, sau să fi turnat un idol, şi să nu fi tras nici un folos din el? Iată, toţi închinătorii lor vor rămâne de ruşine, căci înşişi meşterii lor nu sunt decât oameni; să se strângă cu toţii, să se înfăţişeze, şi tot vor tremura cu toţii şi vor fi acoperiţi de ruşine.
                  
        Isaia 44:16-20 O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregăteşte o friptură, şi se satură; se şi încălzeşte, şi zice: "Ha! ha!" m-am încălzit, simt focul!" Cu ce mai rămâne însă, face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchiază înaintea lui, i se închină, îl cheamă, şi strigă: "Mântuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!" Ei nu pricep şi nu înţeleg, căci li s-au lipit ochii, ca să nu vadă, şi inima, ca să nu înţeleagă. Nici unul nu intră în sine însuşi, şi n-are nici minte, nici pricepere să-şi zică: "Am ars o parte din el în foc, am copt pâine pe cărbuni, am fript carne şi am mâncat-o: şi să fac din cealaltă parte o scârbă? Să mă închin înaintea unei bucăţi de lemn?" El se hrăneşte cu cenuşă, inima lui amăgită îl duce în rătăcire, ca să nu-şi mântuiască sufletul, şi să nu zică: "N-am oare o minciună în mână?"

      Cu  toate  acestea,  unii  oameni  au  ales  să recunoască   pe   Atotputernicul   Dumnezeu   (Geneza 35:2).  Pentru a-i păzi pe israeliţi de acest fel de închinare religioasă  la    icoane,    care   îi  tăgăduiau  supremaţia, El le-a dat legea Sa, care le interzicea tocmai o astfel de închinare la chipuri: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti." (Exod 20:35) Această lege le-a fost dată din mijlocul norilor, a întunericului gros şi focului, şi nu s-a văzut nicio formă de niciun fel, tocmai cu scopul de a preveni încercarea omului de a face un chip al Atotputernicului Dumnezeu, în felul acesta, legea Sa a devenit ca şi un zid protector, o protecţie pentru un popor înconjurat permanent de naţiuni ce se închinau la chipuri - Deuteronom 4:15-23.

Categorie: Icoane | Adăugat de: barabi12 (2013-01-05) E
Vizualizări: 252 | Tag-uri: obiecte facute, icoanele, icoana | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]

widgets