Principală » Articole » Despre Craciun

Despre Obiceiurile Craciunului sau al zeului Mithra

Majoritatea oamenilor asteapta aceasta sarbatoare ,pentru ca atunci de obicei se aduna familia,este o perioada de timp in care oameni cheltuiesc foarte multi bani pentru a se pregati ,a face cozonaci, sarmale si alte bunatati speciale pentru aceasta ocazie.Aceasta sarbatoare este benefica pentru comert ,putandu-se a se observa aglomeratia de oameni ce roieste prin  supermarketuri inainte de aceasta sarbatoare. Oameni cumpara haotic orice ,numai sa se pregateasca pentru sarbatoare.

           Oare este cineva sa puna intrebarea : oare fac bine ceace fac ? Oare atunci s-a nascut "Domnul nostru Isus Cristos”? Aproape foarte putin oameni examineaza realitatea a ceace sarbatoresc,pana cand,pentru unii ,nici nu conteaza ,numai sa se simta bine ,sa chefuieasca si atat.Deci ca si concluzie la ceeace se poate vedea in decursul timpului,aceasta sarbatoare asa-zisa crestina,care are ca lozinca,nasterea Domnului,este mai degraba o sarbatoare comerciala si de ce nu pagana.Pagana? veti intreba probabil.Da..pentru ca foarte multi oameni s-au intrebat daca Mos Craciun ar avea vre-o legatura cu Isus Cristos,sau daca cel putin acest "aducator de daruri” pentru copii cuminti,este amintit in Biblie ?

Istoria Craciunului

 

V-ati intrebat vreodata de ce decorăm pomul de crăciun?

De ce aprindem busteanul de crăciun?

De ce atârnăm crenguţe de vasc?

De ce îînvăţăm copii noştrii să creadă în mos crăciun?

 

Sa ne uitam un pic în istoria dezvoltării acestui sărbătoare

În a doua parte a lunii decembrie pentru lumea păgână este cea mai importantă perioada a anului pentru celebrarea şi practicarea lucrărilor întunericului .Calendarul păgân numeşte aceasta perioada solsţitul de iarnă.

Aceasta sărbătoare a început şi a organizat oamenii din Nordul Scandinaviei pentru a onora pe zeul Jul al sexului şi fertilităţii,petrecerea era organizată timp de 12 zile.Unui buştean mare considerat ca fiind idol i se dădeau foc şi acest foc era menţinut 12 zile şîn fiecare zi era ars ca jertfa un om sau un animal.Distracţile sălbatice şi nebuneşti însoţeau sacrificial zilnice şi oameni beţi se străduiau să contacteze duhurile.

              În Roma precreştina participanţii la sărbatoarea îsi omagiu zei în timpul solstiţiului de iarnă. În aceasta perioadă s-a născut Dionisos,Atis si Baal .Zeul Mithra sa născut în data de 25 decembrie.Mithra era zeul soarelui invicibil zeul lumini dintre cer şi pămănt.

              În timpul sărbatorii de o luna de zile toate tribunalele din Roma erau inchise şi era permis orce fel de crimă ,domina desfrâul necontrolat. În anul 270 pe imperiul roman Aurelian a oficializat sărbatoarea 14-24 decembrie care se culmina cu oferirea cadourilor în ziu de 25 decembrie pentru a celebra nasterea zeului soarelui.Guvernul roman a sacţionat biserica de la roma. Incapabilă să stopeze creşterea numărului de traditii păgâne şi care a ales să le introducă în aşa numitul crestinism official. Biserica a crezut că astfel va atrage la ea mai multi păgâni.

În secolul 7 -lea papa Grigore i-a poruncit lui Augustin de Canterbury să integreze toate practicile  şi obiceiurile păgâne .Practicile includeau sex în stradă ,dezordine ,omoruri si numeroase ritualuri păgâne de Halloween. 1652 În Anglia aceasta sărbatoare a fost interzisă dar dupa patru ani după cererile publicului a fost legalizat sărbătoarea. Iar colonile Americii au interzis aceasta sărbătoare.

Preotul C Matheoe în predica din ziua de crăciun a anului 1712 a spus " Puteti oare să credeţîn conştiinta voastră că Mântuitorul cel Sfant este onorat prin beţie, orgii obscene şi o liturghie potrivită doar pentru Bacchus sau Saturn.  Multe biserici nu lua în considerare pentrucă era o sărbătoarea păgână în sec XIX-lea. A inceput lupta biserici pentru a susţine Crăciunul organiza scoli religioase pentru copii şi ofereau dulciuri pentru ele.Charles Dickens scriitorul englez 1843 a scris Cântec de Crăciun "şi a pus bazele crăciunului.1890 în America a fost legalizat sărbatoarea crăciunului.

 În europa puneau o lampă de ulei cel care participa la crăciun şi astfel a rămas în zilele noastre de a decora casele cu beculete de crăciun cu lumini (onoruri pentru Jul)

Obiceiel cu busteanul era un obicei în America din 1600 de către scandinavi.Acuma când uram cuiva craciun fericit (Yule fericit) invocăm defapt forţele zeului fertilitatii Jul.

Deasupra uşilor erau agăţate creng de stejar  verde sau alte plante aceasta făcând parte din ritualul păgân de a alunga răul,deci a fost recunoasterea puterii Zeului. Bradul şi vâscul era traditii păgâne din Europa (Germania, Anglia) Copacii verzi în cultutri păgâne copacii verzi a simbolizat sex si fertilitate ,astfel aduse în case , împodobite  fiind niste idoli pentru închinare astfel casa era binecuvântat. Aceasta a fost prima dată în Germania în timpul domniei George I ,astfel în sec XIX pomul de iarna a fost un respect faţă de monarhie.

            Mos Craciun a început în Scandinavia ,a luat forma zeul păgân "Odin”cu o barba lunga care trăia în pădurile nordice pline de duhuri.

Trebuie sa ne gandim bine daca mai dorim sa participam sau sa folosim acest obicei.Categorie: Despre Craciun | Adăugat de: barabi12 (2012-12-03) E
Vizualizări: 647 | Tag-uri: Zeul, scandinavi, Zeul Mithra, Craciun, Brad, bustean | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]

widgets