Principală » 2012 » Decembrie » 1 » Craciunul sau Nasterea Domnului ca sarbatoare este crestina?
8:23 PM
Craciunul sau Nasterea Domnului ca sarbatoare este crestina?Majoritatea oamenilor asteaptă această sărbătoare ,pentru că atunci de obicei se adună familia,este o perioadă de timp în care oamenii cheltuiesc foarte mulți bani pentru a se pregăti ,a face cozonaci, si alte bunătăți speciale cu această ocazie.Această sărbătoare este benefică pentru comerț ,putându-se a se observa aglomerația de oameni ce roieste prin  supermarketuri înainte de această sărbătoare. Oamenii cumpără haotic orice ,numai să se pregătească pentru sărbătoare.

            Există cineva care să se întrebe : oare fac bine ceeace fac ? Oare atunci s-a născut Domnul nostru Isus Cristos? și daca pe data de 25 Decembrie s-a născut Isus Cristos,oare prin acest mod de-ai sărbatorii ziua de naștere,se aduce cumva onoare si slavă acestui Fiu Iubit al lui Dumnezeu ?,sau,de această zi de naștere trebuie să-și amintească creștinii,arătând că ei urmează pe urmele ucenicilor lui Isus,care ucenicii la rândul lor au urmat pe urmele lui Isus ?. Aproape foarte putin oameni examineaza realitatea a ceeace sărbătoresc,până când,pentru unii ,nici nu contează ,numai să se simtă bine ,să chefuiească si atăt.Deci,ca si concluzie la ceeace se poate vedea in decursul timpului,această sărbătoare asa-zisă crestină,care are ca lozincă,nașterea Domnului,este mai degrabă o sărbătoare comercială și de ce nu, păgână.Păgână? ve-ți întreba probabil.Da..pentru că foarte multi oameni s-au întrebat dacă Moș Crăciun ar avea vre-o legătură cu Isus Cristos,sau dacă cel puțin acest "aducător de daruri” pentru copiii cuminți,este amintit in Biblie ?

Istoria Craciunului

 

V-ati intrebat vreodata:

De ce decorăm pomul de crăciun?

De ce aprindem bușteanul de crăciun?

De ce atârnăm crenguţe de vâsc?

De ce îi învăţăm pe copiii noştrii să creadă în Mos Crăciun?

 

Să ne uităm un pic în istoria dezvoltării acestei sărbători !.

În a doua parte a lunii decembrie pentru lumea păgână este cea mai importantă perioada a anului pentru celebrarea şi practicarea lucrărilor întunericului .Calendarul păgân numeşte această perioadă solstițul de iarnă.

Aceasta sărbătoare a început şi a organizat oamenii din Nordul Scandinaviei pentru a onora pe zeul Jul al sexului şi fertilităţii,iar petrecerea era organizată timp de 12 zile.Unui buştean mare considerat ca fiind un idol, i se dădea foc, şi acest foc era menţinut 12 zile şi în fiecare zi era ars ca jertfă un om sau un animal.Distracţiile sălbatice şi nebuneşti însoţeau sacrificii zilnice i oameni turmentați se străduiau să contacteze duhurile.

              În Roma precreştină participanţii la sărbatoare, îsi omagiau zeii în timpul solstiţiului de iarnă. În această perioadă s-a născut Dionisos,Atis si Baal .Zeul Mithra s-a născut în data de 25 decembrie.Mithra era zeul soarelui invicibil ,zeul luminii dintre cer şi pămănt.

              În timpul sărbatorii,pe o perioada de o lună de zile, toate tribunalele din Roma erau închise şi era permis orice fel de crimă ,iar  desfrâul domina necontrolat. În anul 270 în imperiul roman, Aurelian a oficializat sărbatoarea 14-24 decembrie care se culmina cu oferirea cadourilor în ziua de 25 decembrie pentru a celebra nașterea zeului soarelui.Guvernul roman a sancţionat biserica de la Roma. Incapabilă să stopeze creşterea numărului de tradiţii păgâne ,atunci a ales să le introducă în aşa numitul crestinism official. Biserica a crezut că astfel va atrage la ea mai multi păgâni.

În secolul al 7 -lea papa Grigore i-a poruncit lui Augustin de Canterbury să integreze toate practicile  şi obiceiurile păgâne .Practicile includeau: sex în stradă ,dezordine ,omoruri şi  numeroase ritualuri păgâne de Halloween.  În Anglia,1652 ,această sărbătoare a fost interzisă dar după patru ani ,datorita cererilor publicului, a fost legalizată această sărbătoare. Insă coloniile Americii au interzis această sărbătoare.

Preotul C Matheoe în predica din ziua de crăciun a anului 1712 a spus " Puteţi oare să credeţi în conştiinta voastră că Mântuitorul cel Sfânt este onorat prin beţie, orgii obscene şi o liturghie potrivită doar pentru Bacchus sau Saturn.  Multe biserici nu au luat în considerare că aceasta era o sărbătoarea păgână . Astfel început lupta bisericii pentru a susţine Crăciunul ,organizau școli religioase pentru copii şi se ofereau dulciuri pentru ei.Charles Dickens,un scriitor englez,în 1843 a scris  Cântec de Crăciun punând astfel bazele Crăciunului, iar în anul 1890 ,în America a fost legalizată sărbatoarea Crăciunului.

 În Europa se folosea o lampă de ulei  de către cel care participa la Crăciun şi astfel se poate vedea și în zilele noastre,obiceiul de a decora casele cu beculețe de Crăciun  (onoruri pentru Jul).Obiceiul de-a folosi bușteanul, era un obicei folosit în America din anul 1600 de către scandinavi.

Acuma când urăm cuiva :"Crăciun fericit!" (Yule fericit),de fapt aceea persoană invocă forţele zeului fertilităţii, Jul.

Deasupra uşilor erau agăţate crengi de ștejar  verde sau alte plante, aceasta făcând parte din ritualul păgân de a alunga răul,deci a fost recunoasterea puterii Zeului. Bradul şi vâscul ,făceau parte din traditiile păgâne folosite în Europa (Germania, Anglia). Copacii verzi în cultura păgână,  simbolizează sex şi fertilitate ,astfel aduse și împodobite în casele oamenilor, se credea că aceea casa era binecuvântată. Acest obicei a fost prima dată folosit în Germania în timpul domniei lui George I ,astfel în sec XIX pomul de iarna a fost un respect faţă de monarhie.

            Mos Craciun a început în Scandinavia ,a luat forma zeului păgân "Odin”cu o barbă lungă care trăia în pădurile nordice pline de duhuri.

   Așadar ,trebuie să ne gândim bine dacă mai dorim să participăm sau să folosim  acest obicei.


Nota.

  Se mai poate citi în meniul Catalog de articole, tema despre  Crăciun ,și să vedem ce zice Cuvantul Lui Dumnezeu.

 

 

 

Vizualizări: 892 | Adăugat de: barabi12 | Tag-uri: Magii, Craciun, Craciunul Nasterea Isus Christos, copilul Isus, leagan, oile pe camp, Nasterea Domnului | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]

widgets